Pénélope Bagieu

Neustrašne – Portreti neuklonljivih žensk

Pénélope Bagieu

Neustrašne – Portreti neuklonljivih žensk

Naslov izvirnika: Culottées 1&2
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2019
ISBN: 978-961-7077-04-9
Zbirka: Risoromani
Število strani: 312
Dimenzije: 19 x 26 x 3 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava

O KNJIGI

Neustrašne so serija stripovskih vinjet o življenjih in delu žensk raznoraznih poklicev, zanimanj in narodnosti, ki so v različnih obdobjih vsaka na svoj način – večkrat so pri tem ogromno tvegale – zaznamovale zgodovino. Med njimi je nekaj znanih imen, večino pa je zgodovinopisje prezrlo.
Najprej so izhajale v obliki tridesetih tedenskih blogovskih edicij na spletni strani časopisa Le Monde, ko pa jih je nato prvih petnajst leta 2016 v Franciji izšlo v prvi od obeh knjig, se je slednja v prvih petih mesecih prodala v 75 000 izvodih.
Neustrašne odlikuje premišljeno razmerje zgodovinskih podatkov in humorja, ki pa nikakor ne relativizira poguma in visoke cene, ki so jo večkrat morale plačati te ženske, ker so si drznile upreti se družbenim predsodkom, povezanim s spolom.
Način njihove predstavitve v stripovskih vinjetah bralko in bralca spodbuja k nadaljnjemu raziskovanju junakinj ter preizpraševanju njihovih družbenih vlog, odpira pa tudi razmislek o enakosti med spoli ter o mestu, na katero je ženske postavila zgodovina. V tem smislu je knjiga Pénélope Bagieu dragocen prispevek  v boju za enakopravnost žensk – tudi v Sloveniji.

O AVTORICI

Pénélope Bagieu (1982, Pariz) je striparka in ilustratorka, pa tudi bobnarka v rock skupini in DJ-ka. Študirala je animacijo in multimedijske umetnosti, zaslovela pa je leta 2007 s stripovskim blogom Moje dokaj očarljivo življenje (Ma vie est tout à fait fascinante), v katerem opisuje utrinke iz svojega vsakdana.
Za svoj pvi risoroman Prvovrstno truplo (Cadavre Exquis, 2010) je leto po izidu na festivalu v Angoulêmu prejela nagrado SNCF, dve leti kasneje pa ji je na isti prireditvi takratna francoska kulturna ministrica podelila naslov »vitezinja reda umetnosti in leposlovja«, ki se podeljuje za pomemben prispevek k umetnosti in literaturi. Poleg omenjenih spadajo med njena pomembnejša dela še serija Joséphine (2008−10), ki je leta 2013 in 2016 doživela tudi filmski priredbi, Zvezde zvezd (Stars of the stars) z Joannom Sfarjem (2013), Sanje o Kaliforniji (California Dreamin', 2015) ter pričujoči risoroman v dveh delih Neustrašne (Culottées, 2016−17), za katere je letos prejela nagrado Eisner za najboljšo ameriško izdajo mednarodnega stripa. Prav tako letos so po njej poimenovali knjižnico v kraju Belleu v Franciji.

  • Eisner award (2019)
  • Nodiereva nagrada za najboljši prevod iz francoščine (2020)

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...