DOBRODOŠLE_I NA KOROŠKI 6 V MARIBORU!

Hiša, v pritličje katere se je vselila največja knjigarna na Koroški 6, ki smo jo poimenovali Mariborka, se ponaša s častitljivo zgodovino. Spoštljivo pripovedujemo o njenih preobrazbah:

prvotno je na mestu sedanje hiše stal rotovž. Leta 1362 ga je uničil požar. Kasneje je bila to vojaška zbirna hiša in sedež mestne straže. Sodeč po pritličnih obokih, obeh vežah v nadstropjih in po kamniti gradnji zidov, ki sega do podstrešja, je sedanje poslopje, pozidano na ozki srednjeveški parceli, zasnovano v začetku 17. stoletja.

Ker je bila hiša leta 1817 v jako slabem stanju, so jo štiri leta kasneje po načrtih Michaela Mareka prezidali v špedicijske namene, dvoriščni trakt pa je nastal leta 1835. Do zadnja velike prenove po arhitekturni predlogi Fritza Friedigerja je prišlo po letu 1902. Takrat je dobila novo secesijsko pročelje, skladno z duhom časa, zamenjana so bila okna, vhodne vratnice in vratnice v notranjosti, lesene podnice v prvem in parket v drugem nadstropju. Večina elementov te prenove je še ohranjena.

Trgovec z usnjem Hugo Stark, zadnji lastnik hiše, je leta 1922 do tedaj enoten lokal v pritličju preuredil v dve samostojni enoti. V levem prekatu se odslej nahaja naša nova knjigarna Mariborka.

Knjigarna, baje sploh prva neodvisna knjigarna v Mariboru, bo odprta od vključno 11. 4. naprej - od torka do petka popoldne, v soboto pa med 9h in 13h. Ob nedeljah in ponedeljkih bo zaprta. Dobrodošle in dobrodošli!

Ilustracija: Mariborka, največja knjigarna na Koroški 6.

Ilustracija: Dora Kaštrun