Luz

Katarza

Luz

Katarza

Naslov izvirnika: Catharsis
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2016
ISBN: 978-961-93768-4-3
Zbirka: Risoromani
Število strani: 130
Dimenzije: 26,5 x 19,7 x 1 cm
Tisk: cmyk 1/1 in cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava
10,00 €

O KNJIGI

Katarza je nekakšen intimni dnevnik – zbirka različno dolgih epizod o tem, kako je Luz doživljal mesece po terorističnem napadu na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo 7. januarja 2015.
Luzov risoroman je neprecenljiv dokument dogodkov, ki so bistveno spremenili naše dojemanje realnosti. Zdaj krik, zdaj šepet, zdaj nežna, že boleče intimna, spet drugič ogorčena, cinična, divja in jezna je Katarza spopad preživelega posameznika z nedopovedljivo grozo, ki mu je vzela sodelavce, prijatelje in življenje, kakršno je dotlej poznal. Srhljiva moč surove risbe, ki se le redko posveča detajlom in olepševanju, pride tu v svoji enkratni spojenosti z vsebino polno do izraza.
Katarza ni in nikakor noče biti vljudno, lepo, polikano delo – kot taka bi bila skrajno neprepričljiva. Nasprotno: učinkuje kot udarec v pleksus, kar je najboljša metafora za to, čemur je bil avtor priča. In čemur je, na svoj rojstni dan, ušel. Obvezno čtivo za kritične premišljevalce o svetu tukaj in zdaj.

O AVTORJU

Luz je umetniško ime francoskega karikaturista in striparja Rénalda Luzierja (1972, Tours). Je avtor ali soavtor številnih stripov, med njimi Claudiquant sur le dancefloor (Hoëbeke, 2005), J’aime pas la chanson française (Hoëbeke, 2007), J’aime vraiment pas la chanson française (Éditions Les Échappés, 2013) ter najnovejšega, Ô vous, frères humains, ustvarjenega po knjigi Alberta Cohena (Futuropolis, 2016).
Objavljal je v številnih časopisih in revijah, med drugim v La Grosse Bertha, Les Inrockuptibles, Magic, Ferraille, Fluide Glacial. Leta 2003 je na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu za zbirko svojih fanzinov Cambouis (L’Association, 2002) prejel nagrado Prix Tournesol. Od leta 1992 do oktobra 2015 je bil eden od nosilnih stebrov uredništva satiričnega tednika Charlie Hebdo, in tudi prvi, ki je 7. januarja 2015, na svoj rojstni dan, prispel na kraj masakra. Ker je zamujal na uredniški sestanek, je ostal živ. Je avtor znamenite karikature »Tout est pardonné«, objavljene na naslovnici prve izdaje tednika po dogodku,v katerem je bilo ubitih enajst njegovih sodelavcev. O travmi, ki jo je preživljal v mesecih, ki so sledili pokolu na uredništvu, je ustvaril pretresljiv risoroman, naslovljen Katarza, ki je doslej prejel tri nagrade, med njimi Prix France Info BD actualité et reportage 2016, ter bil nominiran še za štiri.

  • Prix France info BD actualité et reportage (2016)
  • Prix nouvelle république (2015)
  • Prix spécial du jury de L'internationaler comic-salon d'Erlangen, Nemčija
  • Sélection Prix BD Fnac (2016)
  • Sélection Prix Libr'à nous (2016)
  • Sélection officielle du Festival international de la bande dessinée d'Angoulême
  • Sélection Prix du public cultura (2016)
  • Nodiereva nagrada za najboljši prevod iz francoščine (2020)

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...