Manu Larcenet

BLAST – Masa sala (1. knjiga)

Manu Larcenet

BLAST – Masa sala (1. knjiga)

Naslov izvirnika: BLAST 1 - Grasse Carcasse
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2020
ISBN: 978-961-93736-5-1
Zbirka: Risoromani
Število strani: 208
Dimenzije: 21,3 x 2,5 x 27,6 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: trda vezava
Izšlo s podporo:
30,00 €

O KNJIGI

Na policijski postaji zaslišujejo moškega. Moški je Polza Mancini, 38-letni 150-kilski pisatelj. Pravzaprav, nekoč pisatelj, zdaj brezdomec. Brezdomec, ne klošar - kot rad poudari in tudi pojasni, zakaj. Kriv je ... umora? Nahajamo se v aktualnem trenutku - zdaj. Kako smo prišli do sem? To, in nič manj kot to, poskuša iz Polze izvleči policija. 
Povedal nam bo, a s svojimi besedami in v svojem času. Povedal nam bo o smrti očeta, zagrizenega komunista, ter o "blastu" – nori epifaniji, ki mu je omogočila blažen trenutek razsvetljenja, uvida v svet brez spon in morale ter ga za vedno spremenila. In ki jo išče vse odtlej.
To je zgodba o obupanem, a nikakor brezupnem duhovnem boju moža, ki se je odločil, da bo živel po lastnih zakonih, ki so morda še najbližji naravi, najbrž edinem elementu, ki zares govori njegov jezik. Je zgodba o duševnem neravnovesju. Je divje, epsko potovanje in globoko pretresljiv triler.
Masa sala je prvi del večkrat nagrajene Larcenetove mojstrske tetrologije. Delo je črno-belo, razen blasta. Risba je natančna, igra svetlobe in senc impresivna. Kot že v Brodeckovem poročilu ne vemo, kje se konča beseda in začne podoba.

O AVTORJU

Sodobni stripovski klasik Manu (Emmanuel) Larcenet se je leta 1969 rodil v francoskem kraju Issy-les-Moulineaux ter se že zelo zgodaj, pri desetih letih, zapisal stripovski umetnosti. V devetdesetih in prvem desetletju novega tisočletja je sodeloval z znamenitima mesečnikom Fluide glacial in tednikom Spirou. Leta 1998 je soustanovil založbo Les Rêveurs. Za stripovsko zbirko Poisson Pilote francoske založbe Dargaud je sopodpisal pet izdaj, nakar se je leta 2001 preselil na podeželje, kjer ustvarja še danes.
 
Njegov opus je izjemno obsežen, spisek nagrad prav tako. Posebej izpostavljamo štiridelno serijo Le combat ordinaire (2003–08), za prvi del katere je leta 2004 prejel nagrado za najboljši strip na mednarodnem festivalu v francoskem Angoulêmu, za drugi del pa leta 2005 med drugim Prix Tournesol, ter sago Blast (2009–14) v štirih delih, s katero je dokončno zaslovel. Za Blast je prejel več nagrad, nazadnje leta 2016 italijansko nagrado Prix Micheluzzi za najboljši tuji strip (za 3. in 4. del). Poleg "resnih" riše tudi stripe z zabavnejšo tematiko, denimo avtobiografski Le Retour à la terre (2002–08), za katero je scenarij prispeval Jean-Yves Ferri.
 
Leta 2015 je pri založbi Dargaud izšel prvi del Brodeckovega poročila, naslovljen Drugi (L'Autre). Zanj je prejel Prix Landerneau. Naslednje leto mu je sledil drugi del z naslovom Neizrekljivo (L'Indicible).
 
Letos je pri "njegovi" založbi Dargaud izšlo novo delo: Skupinska terapija (Thérapie de groupe), v katerem se avtor s svojim tipičnim humorjem in lucidnostjo preizprašuje o navdihu oziroma njegovem pomanjkanju.

  • Uradni izbor na stripovskem festivalu v Angoulêmu (2010)
  • Prix des libraires de bande dessinée (2010)

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Ute Helmbold: Jezdec
Ute Helmbold:

Jezdec

Marc-Antoine Mathieu: OTTO, uzrti človek
Marc-Antoine Mathieu:

OTTO, uzrti človek

Pablo Auladell: Izgubljeni raj
Pablo Auladell:

Izgubljeni raj