Brezplačna poštnina v Sloveniji – za naročila v vrednosti 30 eur ali več!
Pablo Auladell

Izgubljeni raj

Pablo Auladell

Izgubljeni raj

Naslov izvirnika: El Paraíso perdido
Prevod: Andrej Tomše
Leto izida: 2019
ISBN: 978-961-94305-9-0
Zbirka: Risoromani
Število strani: 320
Dimenzije: 17 x 24,5 x 3 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: trda vezava
Izšlo s podporo:
30,00 €

O KNJIGI

Izgubljeni raj Pabla Auladella je risoromaneskna adaptacija istoimenske monumentalne klasike Johna Miltona (1608−1674). Filozofsko-religiozna epska pesnitev iz 17. stoletja, ki obsega enajst tisoč verzov in tematizira Luciferjev padec v pekel, svobodno voljo in izvirni greh, je eno temeljnih del iz zakladnice svetovne književnosti.

Auladell po približno 350 letih ponuja nov pogled na eno najbolj zapletenih in tragičnih zgodb vseh časov. Z izjemnimi upodobitvami širnih planjav pekla, nebeških višav, Adama in Eve ter angelov in demonov, predvsem Satana, mu uspe ujeti duha originalnega besedila, obenem pa ustvariti dovršeno literarno celoto v žanru risoromana. Pripovedna moč podob prehaja od ekspresivnosti bojnih prizorov do zamolklih tišin intimnejšega dogajanja.

Izgubljeni raj − prvo Auladellovo delo v slovenskem prevodu, ki je s svinčnikom, ogljem in pasteli nastajalo več let − je mojstrski poklon Miltonovi klasiki.

O AVTORJU

Pablo Auladell (1972, Alicante) je večkrat nagrajeni španski ilustrator in stripar, ki rad briše meje med obema področjema. Pogosto se loteva predelav klasičnih del, navdihujejo pa ga tudi sodobni avtorji.

Že na začetku poklicne poti je leta 2002 oziroma 2006 na barcelonskem stripovskem festivalu prejel nagrado za najboljši novi talent za deli Lutkarjeva pot (El camino del titiritero, 2001) in Beli stolp (La Torre Blanca, 2005).

Večkrat je bil nagrajen za svoje ilustratorsko delo; med drugim leta 2003 za slikanico Morje rjuh (Mar de sábanas, 2003) prvo mednarodno nagrado mesta Alicante za otroško slikanico in leta 2008  za mladinsko delo Ljubezen je vse, kar ostane (Lo único que queda es el amor, 2007) državno nagrado za otroško in mladinsko literaturo.

Pričujoči risoroman Izgubljeni raj (El Paraíso perdido, 2015) je bil leta 2016 nagrajen z državno stripovsko nagrado, eno najprestižnejših stripovskih nagrad na svetu.

Auladell ob svojem avtorskem delu tudi poučuje na šoli za ilustracijo Ars in Fabula v Macerati (Italija).

  • Premio Nacional de Cómic (2016)

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Christophe Chabouté: Sam
Christophe Chabouté:

Sam

Ute Helmbold: Jezdec
Ute Helmbold:

Jezdec

Séverine Gauthier & Amélie Fléchais: Človek gora
Séverine Gauthier &
Amélie Fléchais:

Človek gora