Nina Bunjevac

Bezimena

Nina Bunjevac

Bezimena

Naslov izvirnika: Bezimena
Prevod: Tadeja Spruk
Leto izida: 2020
ISBN: 978-961-93736-3-7
Zbirka: Risoromani
Število strani: 224
Dimenzije: 21 x 26,5 x 2,5 cm
Tisk: cmyk 1/1
Vezava: trda vezava
Izšlo s podporo:
30,00 €

O KNJIGI

Bezimena, tretji risoroman kanadske striparke in ilustratorke Nine Bunjevac, ki je odraščala v bivši Jugoslaviji, je sodobna predelava mita o Artemidi in Siproitu. Mladec (v nekaterih verzijah mladi vojak) je boginjo opazoval pri kopanju – za kazen ga je slednja spremenila v žensko. Ta vsebinski zastavek doživi v risormanu Nine Bunjevac pretresljivo in izjemno subtilno upodobitev. Avtorica s svojo mojstrsko, prepoznavno tehniko ustvari čuten in srhljiv estetski presežek, ki izrazito pozornost posveča detajlu in prerašča klasične meje stripovskega žanra. V Bezimeni raziskuje iztirjenost spolnega delinkventa, pri čemer črpa iz lastnih travmatičnih spominov na doživeto spolno nasilje. Zgodba pripoveduje o moškem, ki razvije sprevrženo obsesijo do nekdanje sošolke ter postopoma izgublja stik s stvarnostjo. Z razraščajočo živostjo njegovih fantazij se krepi tudi nadrealističnost podobja v izrazito noirovskem risoromanu, ki se skozi presenetljiv razplet znova vrne k izhodišču: problematizaciji vprašanja, kaj človeka prižene do zlobnih dejanj.

Knjigo sklepa obsežen avtoričin pripis, ki zgodbo umešča v osebni kontekst in se konča z navedkom: »Če se ozrem v preteklost, vem, da je bila selitev v Kanado lahko pobeg. Če bi se o dogodku pogovorila s sošolkami, če ne bi tako hitro obupala nad tem, da bi razkrinkala Kristijana in Snežano, bi bilo žrtev gotovo manj, kot jih je. Tega si ne bom nikoli oprostila in s tem bom morala živeti do konca svojih dni.

Knjigo posvečam vsem pozabljenim in brezimnim žrtvam žrtvam spolnega nasilja. Da bi našle spokoj, svetlobo in pregnale temo, ki vas ogrinja.«

O AVTORICI

Nina Bunjevac (1973, Welland, Ontario) je Kanadčanka jugoslovanskih korenin. Dela kot ilustratorka, striparka in poučuje. Njeni prva in druga knjiga, Heartless in Fatherland, ki je pod naslovom Očetnjava (Modrijan, 2015) izšla tudi v Sloveniji, sta prejeli Doug Wright Award, Bezimena pa je bila leta 2019 izbrana v uradno selekcijo festivala v Angoulêmu, prejela pa je tudi nagrado Artemisia v kategoriji najboljše risbe. Doslej je prevedena v devet jezikov. Doživela je izjemne kritike.

  • Uradna selekcija festivala v Angoulêmu (2019)
  • Nagrada Artemisia v kategoriji najboljše risbe (2019)

2 MNENJI BRALK IN BRALCEV O KNJIGI:

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Christophe Chabouté: Sam
Christophe Chabouté:

Sam

Marc-Antoine Mathieu: OTTO, uzrti človek
Marc-Antoine Mathieu:

OTTO, uzrti človek

Pablo Auladell: Izgubljeni raj
Pablo Auladell:

Izgubljeni raj

Lucas Harari: Magnet
Lucas Harari:

Magnet