Nicolas Mahler

Alica v Sussexu

Nicolas Mahler

Alica v Sussexu

Naslov izvirnika: Alice in Sussex
Prevod: Liza Linde
Leto izida: 2019
ISBN: 978-961-7077-02-5
Zbirka: Risoromani
Število strani: 144
Dimenzije: 17 x 24 x 3 cm
Tisk: pantone 4/4 + cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:
20,00 €

O KNJIGI
Kaj imajo skupnega Zajec, čigar svak je zidar, lord von Suburbleigh, čigar strast je golf, Modra stonoga, katere strast je filozofično puhanje fajfe, Mačka Režalka, miš Ishmael, katere radost leži v dolgovezenju, Nori klobučar, čigar zanos so uganke, Navidezna želva, ki ima več vprašanj kot odgovorov, predvsem pa blesti v naštevanju, Frankenstein, čigar številka noge je 65, gospa Mary Wollstonecraft Shelley, gospa Zima in, kajpak, Alica, če naj naštejemo samo nekatere?

Vsekakor vsaj tole knjigo Nicolasa Mahlerja, ki na skrajno sebi lasten, odpičeno duhovit in temeljito zabaven, z absurdom na debelo podmazan način spoji klasiki Lewisa Carrolla in Hansa Carla Artmanna, spričo Zajčeve strasti do književnosti pa jima doda – vsaj v naslovih – vsaj še pol ducata drugih.

Mahlerjev minimalistični risarski slog je postal tako prepoznaven, da bi lahko služil za njegov podpis. Ostro skicirani liki, večinoma brez oči, a ponavadi s konkretno dolgimi nosovi, osvajajo bralstvo v zavidljivih premetih, dokazujoč, da včasih, kadar ima človek čudovite domislice, ni treba dosti krancljati, da bi jih v najboljšem slogu sestavil v takole bukvico. Da zmore kdaj stripovska forma svojo vsebinsko materijo prekvasiti tako, da jo spoznamo in je ne spoznamo – hkrati. Če veste, kaj mislim. In nenazadnje: da je dober humor sol in poper življenja.

O AVTORJU
Nicolas Mahler (1969, Dunaj) je sodobni klasik avstrijskega stripa, dela pa tudi kot ilustrator.
Njegova bibliografija obsega čez petdeset naslovov. Med drugim je znan po stripovskih predelavah klasičnih del, denimo Bernhardovih Starih mojstrov (Alte Meister, 2011), Musilovega Moža brez posebnosti (Der Mann ohne Eigenschaften, 2013) ali Proustovega V iskanju izgubljenega časa (Auf der Suche nach der verlorenen Zeit, 2017). Sem spada tudi pričujoči prevod Alice v Sussexu (Alice in Sussex, 2013), ki na skrajno svojstven način spaja Carrolla in Artmanna.  

Poleg stripov in ilustracij ustvarja tudi risanke. Nekaj njegovih del je bilo predelanih v gledališke predstave, med njimi znamenita serija Flaško – mož v grelni odeji (Flaschko – der Mann in der Heizdecke, izšlo v več ponatisih, nazadnje zbrano leta 2016), iz katere je leta 2006 nastala tudi radijska igra.

Objavlja v najpomembnejših časopisih nemškega govornega prostora (Die Zeit, NZZ am Sonntag, FAZ, Titanic idr.).

Za svoje delo je prejel več nagrad, od tega trikrat nagrado Max und Moritz, in sicer dvakrat za najboljši strip in nato leta 2010 za najboljšega striparja nemškega govornega prostora. Leta 2015 je prejel nagrado literarnih hiš (Preis der Literaturhäuser).

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Ralf König: Prototip
Ralf König:

Prototip

Liv Strömquist: Prepovedani sad
Liv Strömquist:

Prepovedani sad

Pablo Auladell: Izgubljeni raj
Pablo Auladell:

Izgubljeni raj

Ralf König: Arhetip
Ralf König:

Arhetip