Marguerite Abouet & Mathieu Sapin

Akisi – Še več zasoljenih zgodbic (2. knjiga)

Marguerite Abouet & Mathieu Sapin

Akisi – Še več zasoljenih zgodbic (2. knjiga)

Naslov izvirnika: Akissi: Rentrée Musclée (Tome 4), Akissi: Mixture Magique (Tome 5), Akissi: Sans Amis (Tome 6)
Prevod: Katja Šaponjić
Leto izida: 2022
ISBN: 978-961-7077-25-4
Zbirka: Risoromani
Število strani: 136
Dimenzije: 21,5 x 16,1 x 2 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava
20,00 €

O KNJIGI

Akisi ima hud problem: v drugem razredu dobijo v šoli novega učitelja, gospoda Adamo, ki ni ravno slovarska definicija prijaznosti. Deklič je vražje zaskrbljen, saj se zdi, da je z običajnim naborom njenih vragolij konec. Gospod Adama sovraži otroke, je natančen, tečen, skrajno zoprn, predvsem pa zahteva disciplino, delo in znanje. Piflarju Edmondu je lahko, Akisi pa išče tolažbo pri mami, potuho pri očetu in uteho v sladkih krofkih. A nič ne pomaga – gospod Adama se ji prične prikazovati še v sanjah in kot neustrašna bojevnica se mora spopasti s svojo nočno moro. 

Napet in zabaven zbir prigod nabrite Akisi je nadaljevanje prve zbirke Zasoljenih zgodbic, ki je pri nas izšla leta 2020. V njem med drugih obdelamo razlike med fanti pa puncami, učinke odvajalnih sredstev ter vprašanje, od kod pridejo otroci, z Akisi in prijatelji_cami pa se podamo tudi v številne vzemirljive dogodivščine, v katerih je treba stopiti skupaj in napeti vse sile, da bi dobro premagalo zlo (ja, tako dramatično je) in bi na koncu slavilo najpomembnejše: prijateljstvo.

O AVTORJIH

Marguerite Abouet (1971) je otroštvo preživela v revni delavski četrti Abidžana. Pri dvanajstih so jo starši v želji po dobri izobrazbi poslali v Pariz, kjer so jo navdušile knjižnice in knjige nasploh. Izučila se je za pravno pomočnico in to delo tudi opravljala, a se je nazadnje odločila postati scenaristka in režiserka. Velik uspeh in več nagrad ji je prinesel že prvenec Aya de Yopougon (Aya iz Yopougona, 2005−), slonokoščenoobalska saga, v kateri bralstvu predstavlja slikovito in precej nepoznano plat Afrike. Tudi v Akisi (Akissi, 2010−) navdih črpa iz svojih afriških otroških let, svoja pariška najstniška leta pa opiše v Bienvenue (Dobrodošla, 2010−2014). Za svoja dela je prejela številne nagrade. Kadar Marguerite Abouet ne pripoveduje zgodb, gradi knjižnice v revnih četrteh velikih afriških mest.

Mathieu Sapin (1974, Dijon) je po študiju ilustracije v Strasbourgu dve leti delal v muzeju nacionalnega središča striparske in upodobitvene umetnosti v Angoulêmu ter obenem ilustriral otroške in mladinske knjige za velike francoske založniške hiše. Od leta 2003 se posveča izključno stripu. Zaslovel je s parodično serijo o superjunakih Supermurgeman (od leta 2002). Z Emmanuelom Guibertom in Joannom Sfarjem je ustvaril priljubljeno otroško serijo Sardine de l'espace (Vesoljska sardina, 2002−). Leta 2016 je prejel naziv viteza reda umetnosti in leposlovja. Je avtor več kot tridesetih del in prejemnik več nagrad.

  • Zlata hruška (2022)

MOREBITNO DODATNO ČTIVO ZA VAS ...

Roald Dahl – Pénélope Bagieu: Čarovnice
Roald Dahl – Pénélope Bagieu:

Čarovnice