Patrick Wirbeleit & Uwe Heidschötter

Škatla

Patrick Wirbeleit & Uwe Heidschötter

Škatla

Naslov izvirnika: Kiste
Prevod: Anja Golob
Leto izida: 2017, 2022 (ponatis)
ISBN: 978-961-93768-9-8
Zbirka: Risoromani
Število strani: 74
Dimenzije: 23 x 17 x 1,2 cm
Tisk: cmyk 4/4
Vezava: mehka vezava
Izšlo s podporo:
14,00 €

O KNJIGI

Ahac Novak je pob pa pol, navdušen gradilec in izumitelj, ki nekega dne pred vrtnimi vrati najde kartonasto škatlo. Na videz prazno in brez naslova mu jo mama dovoli obdržati, da bi jo vgradil v svojo vesoljsko postajo, ki jo ravnokar izdeluje.

A ni vsaka škatla zgolj in samo škatla – kakšna tudi govori, izvleče iz sebe, karkoli se potrebuje: žeblje, žage, dolge late, izvijače, stare gate, najraje od vsega pa – gradi in izumlja. Svojski pristop in dve levi roki niso pri tem nobena ovira.

Škatla, Ahacov novi prijatelj, sicer stanuje pri čarovniku sredi gozda, a ker slednji samo čara, ni pa posebej vnet za hobi program, skoči en dan poštarju v kombi in se odpravi na potep. Z Ahacom postaneta dobra prijatelja in si priskočita na pomoč v številnih dogodivščinah, na primer pri izumljanju negugajoče se gugalnice, premagovanju strahu pred ogromnimi kačami ali ko je treba čarovniku Zvizdanu Palički izdelati novo čarovno palico.

Škatla je prvi del priljubljene nemške stripovske serije za otroke, v kateri so doslej izšli štirje deli. Poleg pristnega prijateljstva in navdušenja nad ročnimi deli jo odlikuje tudi, da se večinoma dogaja zunaj, na svežem zraku, ter da avtorja posvečata posebno pozornost razvijanju bralne pismenosti otrok, ki se s serijo učijo tudi brati.

O AVTORJIH

Patrick Wirbeleit (1971, Lüneburg) je precej visok tip, sicer pa nemški stripar, risar in ilustrator, avtor stripovske serije o Škatli, pri kateri sodeluje kot scenarist. (So)podpisuje skoraj petdeset knjig za otroke, med katerimi je kar nekaj stripov, med njimi Antonia je že bila tu (Antonia war schon mal da) z Maxom Fiedlerjem ter Mali Thor (Kleiner Thor) s Kim Schmidt. Je tudi pobudnik nagrade Carl-Buch-Preis za najlepšo ilustrirano naslovnico otroške knjige v Nemčiji, ki jo podeljujejo od leta 2015.

Uwe Heidschötter (1978, Leverkusen) je ilustrator, animator, filmski režiser in stripar. Za svojo prvo režijo, pri kateri je sodeloval z Johannesom Weilandom – kratki film Malček in zver (Der Kleine und das Biest) po istoimenski seriji knjig Marcusa Sauermanna –, je pobral kar štiri nagrade, med drugim kristal na festivalu animacije v Annecyju ter nagrado Cartoon d’Or leta 2011. Istega leta sta z Weilandom posnela še Zverjaščka (Das Grüffelokind), ki je bil prav tako nagrajen z nagrado Emil. Dela tudi kot ilustrator, pri seriji Škatla pa je zadolžen za risbo.

  • Max-und-Moritz Preis, kategorija: najboljši otroški strip (2016)
  • Zlata hruška (2017)