Sejem (,) sejem! 2. del: Štant

malevic

... o štantu pa danes. :D Evo, tole zgoraj je tako rekoč masterpis. Primerjava se kakopak vsiljuje sama po sebi, toda tole ni kvadrat ... in poleg tega je tole tabla. Za štant. To je en naših najbolj ključnih rekvizitov. Bor jo bo sestavil, šla sva kupit material in zabavna izkušnja je, takole komunicirati z uslužbencem za dolgim pultom: "Kolk ste reku? Aha, 150 na 100 ... pa 8 milimetrska plata ... aha .... čakte, pa ste vi zihr, da mate dost placa u avtu?" "Hm. Bor, a maš meter?" "Jest ne grem nikamor brez metra." "Zakon. A greva zmert? Za vsak slučaj?" "Ja, veste, ker večkrat se zgodi, da pridejo pol stranke nazaj, češ: ne gre u avto." "Mnja, gotov, gotov, prav zanimiv ... Nč, greva zmert pa prideva nazaj." /en čik in eno meritev kasnej/ "Mnja. 145 na 95, gospod." "Heh heh, resno?" "Resno. Tolk je prtljažnik širok." "Odlično." "Pa 6 milimetrsko šperplato, prosm." "Aha." Plato sva prepeljala in jaz sem samo pritaknila svoj piskrček s pobarvanjem. Predvsem svojih rok, ker to je bilo, da se razumemo, v času pred izumom rokavic. Res, če se nekdo piše golob, ni to nobena garancija, da ni hkrati kura.

img_8466-copy

Ta tabla, a ne ... Mislim, to je res elementarni element, heh. Vsak, ki bo prišel k nam na štant, lahko na njej dlako pusti, če se smem takole oslovsko izraziti, ker jo bomo namreč puščali tudi mi. Ključna je pa zato, ker najbolje izraža koncept našega štanta: najprej smo imeli (1.0) tak ful poštirkan koncept, bele knauf plate, bele ko sneg, in na njih ilustracije iz vsake od knjig. Zakompliciralo se je z držali ... kako to zdaj postavit, da bo stalo in se hkrati ne bo prvi obiskovalec ali obiskovalka prevrgel / prevrgla na nos, kupovavši knjige, ker sicer to res so vige - vage knjige, ampak, hej, tega koncepta ni treba vzeti urgenca - resno. In še nekaj je predstavljalo problem: da so te plate v bistvu fejk. Da glumijo, kako je vse v redu, in skušajo kupcu omogočiti polakirano, estetično malomeščansko doživetje nakupa. Ampak to je v bistvu laž, ker dejstva govorijo obratno: dejstvo je, da so sejemski prostori svinjsko dragi. Dejstvo je, da smo na obeh razpisih, na katera smo se letos prijavili, popušili, in smo posledično 100% odvisni od trga, beri: prodaje na sejmu. Stvar je jasna: kolikor bomo na sejmu prodali, tako dolgo bomo po sejmu še obstajali in toliko knjig bomo lahko izdali v 2017. In dejstvo je tudi, da goreče zagovarjamo idejo okrog obrnjene nogavice. Pokažimo in povejmo tako, kot je. Da se zdaj tuki ne slepomišmo, a ne. :D Tukaj imate torej work-in-progress štant. V nasprotju z vsemi ostalimi, ki vam želijo vzbuditi iluzijo krasnega, naših 6m2 deluje kot reality check. Štant je štant v nastajanju, in nastajal bo do nedelje ob 18h, ko se sejem uradno zapre. Ne bo se nehal porajati in prerajati - in to je njegov namen. Knjige prodajamo - in točno to bomo počeli. Neposredno, brezkompromisno, na polno ... do zadnjega diha.

Bistvo našega štanta je, da ga obiskovalke in obiskovalci sooblikujete. Se spomnite onega plakata - vsak vnese veselje v ta prostor, eni s svojim prihodom, drugi z odhodom? No, pri nas lahko posedite, pogledate knjige, kaj zabeležite na tablo, lahko nam prinesete kavo, lahko z nami padete v debato o knjigah, kaka mandarina al pa keks bo zihr za pojest, lahko pridete pokomentirat, lahko se pridete za hip, dva izklopit iz sejemskega vrveža ... jasno je, da sooustvarjate prostor. Naš štant bo tak, kakršnega bomo napravili: skupaj. Založba smo namreč. Brez bralstva nas ni. V čem je torej smisel, da vam rišemo snežno bele gradove v oblakih in ilustriramo, kar prodajamo? Prid'te pa odprite knjige, a ne. Vprašajte nas. Pokomentirajte. Dejte se videt, madona! Seveda smo tam zato, da knjige prodamo, o tem ni dvoma, ampak tam smo vsaj v isti meri tudi zato, ker je sejem idealno mesto za stik, spogled, objem, debato. Koncept 3.0 ni nič drugega kot gola forma, ki to kar najbolje omogoča. Veseli vas bomo, itak - imamo pa par pravil, za katere vas prosimo, da se jih držite:


  1. Ne krast knjig. Kdor krade knjige, ga bo išias in karies in migrena - HKRATI, krščenfiks! Če ste brez keša in ste se zaljubili v Yvonne, povejte, se bomo zmenili ... samo ne jih krast. Ker to je res nespoštljivo in tes totalno fej.

  2. Nikoli z mastnimi tacami med bukve. Ker vi tudi najbrž ne marate mastnih flekov na straneh svežih risoromanov, a ne.

  3. Prosim, za božje rože, sam ne mi prijavit, da so naše knjige drage. Da sploh ne začnem, ej. Resno, stari, če začnem, bomo do marca kle.


In zdaj še najbolj važno: kje smo. TA-DAAAAM! V 1. preddverju, ej! :D Naš štant je zraven Kmečkega glasu, kot je tu spod kazno označeno. Od šanka proti galeriji smo, bolj blizu šanku kot galeriji. Če nas kdo ne najde, se je mičkeno za sprehodit, ampak seveda nas lahko tudi pokliče, da ga usmerimo: 040 218 936.

nacrt_sejem